Nemaju proteina u prahu u sebi, ali su odlična zamjena za klasične njoke s većim udjelom proteina. Kada kuham često koristim „bolje“ zamjene za namirnice bez kojih praktički ne možemo ni zamisliti obrok, a u ovom receptu zamjena za bijelo brašno je pirovo brašno, a zamjena za krumpir je posni sir.
Potrebni sastojci:
250gr bijelog pirovog brašna
400gr posnog sira (koristila sam Pilos iz Lidla)
3 žumanjka
Malo soli
Vlasac
Priprema:
Potrebno je promiješati posni sir s brašnom, dodati malo soli te vlasac. Kada ste to dobro izmiješali, dodati vilicom istucane žumanjke. Formirati tijesto na pobrašnjenoj podlozi i ukoliko je potrebno – dodati još brašna. Rukama možete uzimati komade tijesta te ih valjati dlanovima na ravnoj površini dok ne budu debljine po vašoj želji. Režite nožićem te kada slana i vrlo malo pouljena voda zavri, prebacite ih u lonac. Njoki su gotovi kada isplivaju na površinu te se još nakon toga kuhaju koju minuticu. Njoke možete poslužiti s mesom, umakom od rajčice ili ubaciti u varivo.
Nisu niskokalorični, ali su zasigurno zanimljiva zamjena.
Dobar tek!